Blått hav och guldgult ljus, svensk igen

Den 23 september förra året inleddes min tid i Tyskland när jag klev ombord på ett plan på Arlanda. De känslor jag kan erinra mig var en blandning av förväntan inför det nya men också ett visst vemod av det jag lämnade. Jag kommer också ihåg min nervositet inför alla de frågetecken som också var en del av mitt icke fysiska bagage. Hur skulle det gå med språket? Vad var det egentligen för typer jag skulle bo med, i ett kollektiv dessutom? Skulle jag klara studierna? et.c.

Just nu sitter jag bekvämt tillbakalutad med min dator i knät på X2000 från Köpenhamn till Stockholm. Min resa började tidigt imorse och har medelst tåg gått genom större delen av Tyskland och östra delen av Danmark. För ca 40 minuter sedan korsade jag Öresund och kunde återigen njuta det skandinaviska ljuset tillsammans med en strålande utsikt över ett vitskummande hav. Det känns skönt att vara hemma igen och jag ser minst lika mycket fram emot att återigen bli svensk på hemmaplan som jag då såg fram emot att komma till Tyskland.

Mitt år har varit fantastiskt på alla sätt och vis och jag har lärt mig mycket. Även om Tyskland är relativt likt Sverige så finns det oceaner av skillnader och det är först när man träder in i vardagen som man upptäcker dem, frustreras av dem, lär sig behärska dem och även älska dem. Lika roligt är också att förmedla det svenska till människor från andra länder. Samtidigt som jag blivit öppnare för nya saker och kulturer har min identitet som svensk stärkts. Det är det som är så roligt med att bo utomlands, man får något nytt men lär sig också uppskatta det man har.

Alla de frågetecken jag hade för knappt ett år sedan har nu rätats ut och jag konstatera att mitt bagage är betydligt tyngre än när jag åkte, såväl bildligt som bokstavligt talat. Enda skillnaden är att den ena delen är lätt att bära. Jag tänker inte skryta med några prestationer eller i kronologisk ordning beskriva allt roligt jag varit med om. Nu är jag ju faktisk svensk igen och som sådan måste man rätta in sig i ledet, inte minst när jag numera lyder under Jantelagen. Helt kort säger jag bara att det gått bra till och med över förväntan bra. Till alla er som funderar på detta med att bryta upp och pröva något nytt såsom att bo utomlands i ett år säger jag bara, sluta tveka och börja agera! Ni kommer inte att ångra er. Till alla er som troget följt min blogg vill jag tacka för uppmärksamheten. Jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag ska göra med mitt bloggande. Nu väntar först lite ledighet i Stockholm och en dryg veckas segling innan KTH startar igen om  2 veckor. Tiden får helt enkelt utvisa om det blir ett nytt kapitel i den Torvaldska historien på internet.

Kommentarer
Postat av: Ronny

Ja Torvald, de ett grovt stänk av sentimentalitet jag hör i tonen? Och om ngra veckor kommer dina tenta minnen vara borta och du minns bara allt det roliga...

2008-08-22 @ 20:07:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0