Blått hav och guldgult ljus, svensk igen

Den 23 september förra året inleddes min tid i Tyskland när jag klev ombord på ett plan på Arlanda. De känslor jag kan erinra mig var en blandning av förväntan inför det nya men också ett visst vemod av det jag lämnade. Jag kommer också ihåg min nervositet inför alla de frågetecken som också var en del av mitt icke fysiska bagage. Hur skulle det gå med språket? Vad var det egentligen för typer jag skulle bo med, i ett kollektiv dessutom? Skulle jag klara studierna? et.c.

Just nu sitter jag bekvämt tillbakalutad med min dator i knät på X2000 från Köpenhamn till Stockholm. Min resa började tidigt imorse och har medelst tåg gått genom större delen av Tyskland och östra delen av Danmark. För ca 40 minuter sedan korsade jag Öresund och kunde återigen njuta det skandinaviska ljuset tillsammans med en strålande utsikt över ett vitskummande hav. Det känns skönt att vara hemma igen och jag ser minst lika mycket fram emot att återigen bli svensk på hemmaplan som jag då såg fram emot att komma till Tyskland.

Mitt år har varit fantastiskt på alla sätt och vis och jag har lärt mig mycket. Även om Tyskland är relativt likt Sverige så finns det oceaner av skillnader och det är först när man träder in i vardagen som man upptäcker dem, frustreras av dem, lär sig behärska dem och även älska dem. Lika roligt är också att förmedla det svenska till människor från andra länder. Samtidigt som jag blivit öppnare för nya saker och kulturer har min identitet som svensk stärkts. Det är det som är så roligt med att bo utomlands, man får något nytt men lär sig också uppskatta det man har.

Alla de frågetecken jag hade för knappt ett år sedan har nu rätats ut och jag konstatera att mitt bagage är betydligt tyngre än när jag åkte, såväl bildligt som bokstavligt talat. Enda skillnaden är att den ena delen är lätt att bära. Jag tänker inte skryta med några prestationer eller i kronologisk ordning beskriva allt roligt jag varit med om. Nu är jag ju faktisk svensk igen och som sådan måste man rätta in sig i ledet, inte minst när jag numera lyder under Jantelagen. Helt kort säger jag bara att det gått bra till och med över förväntan bra. Till alla er som funderar på detta med att bryta upp och pröva något nytt såsom att bo utomlands i ett år säger jag bara, sluta tveka och börja agera! Ni kommer inte att ångra er. Till alla er som troget följt min blogg vill jag tacka för uppmärksamheten. Jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag ska göra med mitt bloggande. Nu väntar först lite ledighet i Stockholm och en dryg veckas segling innan KTH startar igen om  2 veckor. Tiden får helt enkelt utvisa om det blir ett nytt kapitel i den Torvaldska historien på internet.

Snart så

´Nu är det verkligen inte långt kvar. Idag har jag flängt runt halva stan på jakt efter allt från betyg till ölglas och kräftor. Under kvällen har jag sedan packat merparten av mina saker och som förväntat var det mer än jag trott. Det kommer bli två stora och en liten, tämligen svällande ryggsäckar som gör mig sällskap på tåget.

Imorgon blir det ytterligare lite flängande och sedan avslutning i WG:t för de närmast sörjande. På menyn står kräftor som jag låtit specialimportera från Kina via en svensk tämligen välkänd firma. Samma firma tillhandahåller även allehanda kryddiga drycker, vilket säkert lär behövas om man tolkar kräftpressens recensioner för detta år. Men de är i alla fall vackra att se på de små röa djuren.

Ber att få återkomma med rapport om hur kinesiska kräftor sålda av svenskar smakar i Tyskland. Är det måntro det som kallas världshandel?

3 dagar kvar

Igår genomförde jag min sista vandring för denna gång. Precis som förra gången till stor del i hällande regn. På ett sätt lite trist eftersom man inte ser någonting, men å andra sidan smakar skaffningen och värmen kring kaminen i hytten betydligt bättre.

Huvudsaken till detta arla inlägg är dock en fullständigt underbar seriestripe som Berglin bjuder på i dagens SVD (080810). Jag låter bilden tala för sig själv. På återhörande.
Om bilden är svår att se så klicka här

Jag är fri jag har sonat...

Kl 10.46 idag avslutades mina tyska studier på TUM. Känslan är en blandning av lättnad av att vara färdig och det ödesmättade i att detta är slutet på en mycket spännande tid fyllde mig där jag stod utanför tentasalen. Runt omkring mig var stämmningen minst sagt på topp. Flera tyskar hade laddat med medhavd öl som nära nog var slut innan den hunnit ut ur salen. För egen del är firandet relativt återhållsamt. Imorgon ska jag och Tommi göra sista vandringen i alperna för den här gången. Så det blir en tidig kväll.

Jag nöjer mig nog med dessa korta ord för idag och låter mitt tyska avslutningsepos vänta till den verkliga avslutningen. Än är det några dagar kvar som Münchener och mitt nattduksbord är fyllt av vita små postitlappar med vad jag vill göra innan jag embarkerar tåget på onsdag.

Nu gäller det

Imorgon är min sista dag som student på TUM. Jag har nu nött reglerteknik i 7 dagar och är mer än lagom trött på det. Nu hoppas jag bara på en schysst tenta och att saken ska vara ur världen imorgon. Glädjande och stärkande för självförtroendet var ett med marginal godkänt i kursen FEM för strömninsmekanikska beräkningar som ramlade in idag. Nu ska jag ta en stärkande lur och i morgon börjar sommarlovet...

Avveckling

Optimeringstentan gick inget vidare så nu är det full gas sista veckan inför le grand finale med tentamen i reglerteknik. I mina studiepauser håller jag så sakta på att avveckla mig själv som Münchenbo. Det tar sin lilla tid då det är mer än man tror och en del saker visar sig vara ganska krångliga. Byråkratiprocessen med gymfirman är nu avslutad och som väntat avgick vedebörande med seger. Dessutom gjorde de fel och sa upp kontraktet retroaktivt från sista juli och jag hann träna idag så därmed fick jag 1 dag gratis.

En annan del av avvecklingen är att avyttra min cykel. Jag har därför tvättat och servat den och nu ligger den ute på ebay med startpris 1 Euro. Det ska bli spännande att se om det blir vinst eller förlust. För de läsare som tycker auktioner är kul (jag vet minst en!!) så lägger jag ut länken till den: "Torvalds cykel"


RSS 2.0