En sak till...

Kom på en sak till. Jag fick en länk av en kompis som jag uppmanar er alla läsare att flitigt besöka och vidarebefodra. Det är en sida där någon kläckt den lysande iden att hjälpa folk som ligger "risigt" till.

Den finns att se på http://www.freerice.com/index.php . Det hela går ut på att du får ett ord på engelska med 4 alternativ, varav ett är en korrekt synonym. Efter ett par ord känner programmet av vilken nivå du är på och anpassar sedan nivån efter ditt resultat. Varje gång du svarar rätt skänks en summa motsvarande 20 gram ris till UN world foods program. Det hela bygger på intäkter från reklam som visas i en liten banner under orden.

Tycker detta är en lysande idé. Samtidigt som du drar in pengar till välgörande ändamål förbättrar du din engelska. Mycket bättre än att titta på filmer på Youtube eller läsa trista nyheter som ändå inte stämmer på Aftonbladet.se...

Vilken nivå når du upp till. Själv har jag för närvarande mitt rekord på level 25...

Storm och mirakel

Undrens tid är inte förbi. Jag fick nyligen reda på mitt första skriftliga tentaresultat. Tentan var ämnesmässigt ganska lätt och handlade om övergripande grundläggande företagsekonomi. Däremot var tentadesignen av typen multiple choice där ett eller två utav tre alternativ kunde vara rätt. Jag kunde ämnet bra, men formuleringarna vred om det hela till att mera bli ett språktest för mig. Betyget blev "imponerande" 3.7 vilket är detsamma som att näsan ovanför vattenytan, men inte mer. Skönt är det hursomhelst att kunna sätta bock framför 2 / 8 tentor.

Imorgon ska jag bege mig till Österrike för att återigen göra backarna osäkra. Fast denna gång består nog egentligen inte hotet mot övriga skidåkare av en vinglig svensk utan av en analkande storm som sägs vara den värsta på över ett år här i Tyschkland. Men men vi får väl se hur det blir. Det brukar ju finnas gott om små "kneipen" kring backarna och gulaschsoppa med Weisbier är ju inte helt fel det heller.

Ze Germans goes nuts

I söndags drabbades vi München av ett rekord i klimatförändringarnas tecken. Nåja, kanske inte drabbades utan snarare välsignades lite beroende på hur man ser det. Ett högtryck parkerade över södra TYskland och temperaturen steg till 21 grader Celcius vilket är det högsta registerade temperaturen någonsin för Februari i München. Som rubriken antyder fick detta också följden att i princip hela München valfärdade till Englischer Garten för att lapa sol och avprova picknick filtar. Så gjorde också undertecknad. Tillsammans med några svenska kompisar lyckades vi hitta en liten fläck att avnjuta medhavd matsäck i T-shirt och med uppkavlade ben. Detta i Februari...

Igår genomgick jag min första muntlga tentamen. Så här i efeterhand kan jag konstatera att det underlättar, även om det är lite pinsamt när man inte kan svara på en fråga direkt. Jag skulle nog själv givit mig med tvekan godkänt, men proffesorn verkade nöjd och sa att betygen skulle ligga mellan 2 och 1 vilket är detsamma som 4 och 5 i vårat svenska system.

Dagen skulle enligt planen avslutats med en lugn resa med navet i det tyska kommunikationssytemet Deutsche Bahn till min syster i Stuttgart. Som vanligt var jag ute i alldeles för god tid. Jag hittade spåret relativt snabbt och redan 20 min före avgång kom tåget. Lite tidgit var min tanke först, men men det är väl bara att tacka och ta emot. Så jag gick ombord och tog plats. När tåget 5 min senare avgick insåg jag mitt misstag. På grund av viss ouppmärksamhet och disträa tendenser hade jag gått på tåget till Salzburg och inte till Stuttgart. Efer byte vid Ostbahnhof och språngmarsch från S-Bahn värdig en firiidrottare missade jag mitt ordinarie tåg med 3 min. Fick fixa ny biljett och blev  32 euro fattigare. Leasson Learned: Tyska tåg går aldrig för tidigt och aldrig försent, dom går punktlich...

Lördag

Ekorrhjulet snurrar på och dagen ägnas huvudsakligen åt plugg inför måndagens stundande tentamen i grundläggande numerisk beräkning av turbulent strömning. Ämnet är ingalunda lätt, men kursen är rätt översiktlig och det handlar mest om att förstå hur det fungerar och vilka begränsningarna som beräkningarna medför. Vi är dessutom bara 3 kursdeltagare och våran proffesor är en gammal rätt avslappnad typ så det ska nog inte vara några problem. Han är mycket pedagogisk och mån om våran förståelse. Dessutom gillar han ordspråk så det är inte sällan man kan luta sig tillbaka och bara njuta av språkliga fyndigheter. 

Som vanligt skiner solen och dagens kaffe avnjöts på trappen till mitt underbara hus med floden Isar och hurtiga motionerande tyskar som sällskap.

Emellanåt slits jag från mina böcker för en liten internetrunda eller lite chattande. För en stund sedan fick jag en kul videolänk från en kompis på KTH, som jag bara måste dela med mig av.

http://www.youtube.com/watch?v=5Fqpp-IAXF0&feature=related

Tyskar är som sagt inte riktigt kloka, men nu vet jag var deras framgångar inom bilindustrin har sin grund.

Bis gleich

Tystnad

Upp som en sol och ner som en pannkaka kanske man kan tänka om mitt bloggande. Så är dock inte fallet. Frånvaron har bara berott på att de senaste dagarna varit mycket lika och lite småtråkiga. I stort sett ett ekorrhjul kanske man kan säga. Uttrycket ekorrhjul försökte jag igår använda i en mening när jag pratatde med Tommi. Han såg ut som ett frågetecken, men var mycket road av min förklaring. Det är lite knepigt med ordspråck och liknelser. Jag är ju dessutom mer än en medelmässig användare av dessa. Så det blir ofta ganska roliga missförstånd. Förvånansvärt ofta är dock chansningar som man gör med fria översätningar korrekta eller åtminstone förståliga. En klassik felsägning som många gör är användandet av ordet planera på tyska. Det heter korrekt planen, men många säger planieren. Det sistnämnda betyder ungefär "att plana ut" och är en fackterm som används mest av väg och byggnadsarbetare. Alla förstår dock vad man menar, men det låter lustigt. Ungefär som att någon skulle säga du promenerar mig på nerverna på svenska.

För att återvända till ekorrhjulet så ser en pluggdag i korta drag ungefär ut så här för mig:
 • Uppstigning något senare än planerat
 • inmundigande av svensk frukost d.v.s Gröt som tyskarna med avsmak kallar för havreslem
 • avfärd mot Garching
 • Konstaterar att jag trots viss föresning är först på plats
 • första Internetrundan allt mellan 10 min och betydligt mer
 • därefter plugg
 • Lunch i Mensan
 • Kaffe i solen, som alltid tycks skina i München
 • mera plugg
 • Tuben tillbaka mot stan
 • Träning
 • Handling
 • Middag
 • Ny internetrunda och användande av moderna kommunikationsmedel som Skype och msn
 • Lyssnar på motsvarigheten till Tysklands Dagens eko kl 23 innan det är dags att släcka ljuset.
Denna dag är dock undantaget som utgör regeln. Det regnar utanför mitt fönster och jag känner ingen längtan efter en kvarts cykeltur så min restid får bli bloggtid istället.

Ciao aus München
Torvald

Kul

Råkade surfa förbi bloggen tjuvlyssnat.se och bara måste citera några inlägg som nog går under beteckningen dagens Skratt. På sidan finns massvis av roliga dialoger direkt ur verkligheten. Av någon anledning fastnade jag för just händelser i kollektivtrafiken.

Södermalmsgatan, Göteborg
"En buss stannar till vid hållplatsen. En äldre dam går fram till bussens framdörr och lutar sig in. Den äldre damen: Kör du förbi Fässbergshemmet? Busschauffören: Nej, jag stannar där. Den äldre damen går tillbaka till kuren för att vänta på en annan buss.

Nattbuss 191 mot Norsborg
En berusad man ~50 pratar med busschaffören om hur förträffliga utländska kvinnor är jämfört med svenska. Vid ett antal gånger nämner han temperament som en positiv egenskap. Den berusade mannen: Du förstår inte!! Det är som att jämföra? jordgubbar och apelsiner. Busschauffören: Ja, det var ju det jag sa. De är så olika att de inte går att jämföra. Den berusade mannen: Du? har du provat mango nån gång?

Samma upphovsmän har också en blogg som heter tjuvtittat.se fast med bilder ur vardagen här är 2 exmpel från livsmedelsvärlden:

ICA Maxi, Eskilstuna
image4


Coop Extra, Huddinge centrum
image5

Have fun
Torvald

Glatt

För att haka på mitt väderavslut i förra inlägget kan jag meddela att Lützendimman frös till is och gav hela Englischer Garten ett för alla cyklister förädiskt glasskikt. Det blev kort sagt glatt. Tyvärr var det nog det enda "glatta" som fredagens morgon bjöd på. Den tidigare aviserade tentan gick inte så lysande. Jag får nog förbereda mig på min första femma. Dessvärre betyder betyget 5 inte samma sak som i Sverige. Orsaken till det kan man ju spekulera i, för mycket bayerskt öl, internetsurfande, virituella segeltävlingar mm. Men faktum är nog att orskaen var att den modelltenta som Herr Proffesorn gett ut mest var ett villospår. Frågorna på tentan var av en helt annan art och dignitet än jag hade förberett mig för. Nåväl får väl begära förnyat förtroende med en muntlig tenta senare.

Eftermiddagen blev betydligt trevligare då jag och Ronny begav oss till Deutsche Museum. Detta av teknikhistoria sprängfyllda hus grundades i början av 1900-talet och är så stort att man lär behöva ett par dagar för att titta på allt. Vi var där 2 timmar och han bara med hela fartygs och halva flygavdelningen . Nu kanske det ska tilläggas att vårt teknikintresse kanske är något över genomsnittet, men det är ändå kort sagt enormt stort.

Ikväll ska vi ha fest i huset. Vi har förberett en stor brasa i trädgården och ska grilla Marshmallows och dricka Rombål. Bränslet består av en blandning mellan knykta kvistar (tyskland har ingen allemansrätt) och lite gamla uttjänta möbler som vi under kampsportliknande former slagit sönder :-). Kameran är laddad så jag hoppas kunna återkomma med lite skojiga foton.

GMY
Torvald

P.S. För er som inte vet vad GMY betyder så kommer det från andra världskriget. Då kunde inte Ubåtar angripa varandra och följdaktligen förekom att britiska och tyska ubåtar utbyte signaler mellan varandra i all sjömansmässig vänskaplighet. Tyskarna skickade då GMY (Got Mit You) Britterna svarade då MYT Mit Yuo Too) D.S.

Segling

De senaste dagarna har ägnats åt ett frenetiskt pluggande av numerisk strömningsmekanik. Imorgon gäller det och jag känner mig hyffsat förberedd denna gång. Dock kom det in en liten störande faktor i eftermiddag. Då började nämligen ett nytt virituellt segelrace på www.sailonlne.org . Det är faschinerande hur ett så pass enkelt spel där dessutom allt händer väldigt långsamt kan ta upp min tid. Det går att sitta och försöka hitta optimala lösningar i dess oändlighet. Om man har det minsta segelintresse och känner att man vill få tiden att gå och dessutom kan tänka sig att ställa klockan för att gå upp föra en perfekt vändning, då är spelet något för dig. Annars avrådes starkt från att överhuvudtaget besöka hemsidan.

För den väderintresserade kan jag rapportera att München idag drabbades av samma dimma som den 16 november 1632 (Gregorianska kalendern). För övrigt så var samme kung som då drabbades av en kula och hälsade på i München men det var på våren samma år. Han fick med sig 300 000 riksdaler som brandskatt innan han sakta drog sig tillbaka mot staden Leipzig. Lützen ligger inte långt från Leipzig och det var där han som bekant mötte sitt öde. För den som vill läsa mer rekommenderas wikipedias artikel i ämnet: http://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_vid_L%C3%BCtzen

Fisklukt

Diskmaskiner är en fantastisk uppfinning. Särskillt i en Wohngemeinschaft där det annars lätt blir en tävling i vem som kan fylla diskbänken med ytterligare en tallrik utan att allt rasar och man måste ta tag i problemet. Fenomenet är lite som Plocke Pinn, ni vet det där spelet där man ska erövra olika mycket värda stickor ur en hög. Detta något sena och därför kanske lite trötta inlägg är dock egentligen inte ämnat som en hyllning till diskmaskinen utan snarare till jordfelsbrytaren.

Lite då och då har vårt hus hemsökts av en mystisk fisklukt i samband med att vi kört diskmaskinen. Ibland har även jordfelsbrytaren löst ut, men om man låtit systemet lugna sig lite så har det gått bra att köra ändå. Huset är ju ändå gammalt så lite egen vilja måste det ju få ha. Häromdagen övergick dock denna fisklukt till en mera bränd ton och jordfelsbrytaren var inte längre på samma förlåtande och goda humör. Jag som nog är den med mest händiga förmågor i huset (även omd det förekommer att dom överskattas) och Tommi beslöt oss för en grundligg felsökning. Efter att äntligen fått ut diskmaskinen hittade vi snart felet. Kontakten var mer än varm och när jag skulle dra ut den följde merparten av väggutaget med eller snarare de förkolnade resterna av det. Problemet var dock lätt avlöst med ett nytt vägguttag och en ny sladd till maskinen. Men utan jordfelsbrytare hade vi nog fått se oss om efter ett annat hus. Därför går dagens hyllning till jordfelsbrytaren.

Gute Nacht aus München

Måndag i München

Katten Gustaf är en egentligen föga sympatisk figur. Han är lat, korpulent, cynisk, överdrivet förtjust i lasagne och framförallt så hatar han måndagar. Om man bortser från Lasagnen helt raka motsatsen till mig  med andra ord.  Normalt sett gillar jag måndagar.  Det är starten på något nytt  och man kan se fram emot  allt man har planerat. Ungefär som en nyårsafton en gång i veckan.  Denna veckan är dock undantaget som bekräftar regeln.  Trots dagens strålande solsken känner jag ett inbyggt motstånd mot att ta tag  i det som behöver göras. Eftersom jag avverkat ett par tyska kurser i planering och kvalite. Vill jag ändå visa att jag lärt mig någonting. Så därför dänkte jag illustrera min måndag med en liten checklista, naturligtivis i punktform och ni kära läsare får här en sumering i halvlek.

1. Skriva prov - check!
2. Inte gräma sig över ev dåligt resultatet - check!
3. Inte reta sig på tyskars behov av kvantitet - svårt
3. Äta lunch i Mensan - check! ( schnitzel Gordon Bleu, endast 3 euro inkl alles)
4. Träna - oklart! räknas cykling till tunnelbanan?
5. Ta tag i nästa ämne - segt!
6.
Städa mitt rum - strax!

Nog med tråkig checklista. Jag ser med glädje att jag fått några kommentarer på mina inlägg. Tack Ronny och CJ, dessutom på tyska, briljanters! Ska nog ta och göra ett inlägg på tyska någon gång tror jag.

an auf hintern in neben unter vor zwischen wiedersehen
TorvaldVad väger mest?

Igår genomled undertecknad sin andra tentamen i München. Jag skriver genomled inte för att det gick åt skogen utan bara för att en tysk tenta är något man genomlider. För att understryka vad jag menar krävs lite kort fakta. På KTH består en tenta av några få relativt komplexa uppgifter som löses under lång tid. På TUM består en tenta  av många kortsvarsfrågor som ska lösas på kort tid. Utrymme för reflektioner medges inte och det gäller att skriva så stiftet glöder.

Gårdagens ämne var Kvalitetsmanagement. Ett i allra högsta grad intressant och aktuellt ämne. Vad är egentligen kvalite och hur uppnår man detta i ett företag? är frågor som vi under hösten presenterats svar på enligt löpande bandet principen med sinrika power point bilder. Föreläsarna som avlöst varandra är förmodligen att betrakta som några av landets kanske främsta auktoriteter i ämnet.

Nåväl nog om tentan. För att fira urladdningen inleddes kvällen med en öl i skolans kaffeteria. Ja ni läste rätt, på TUM kan man alltid köpa alkohol i kaffeterian. Det finns tom Champagne om det har gått riktigt bra någon dag. Det är heller inte ovanligt att man ser en lite rödlätt tysk korka upp en weisbier som subsitut till förmiddagskaffet.

Kvällen forsatte sedan med en matbit och ännu en Weisbier på restaurangen "Multi Kulti" inne i stan. Stället är poppis och vi fick dela bord med ett par i övre medelåldern. Öppna och nyfikna som tyskar är så hamnade vi snart i samspråk. De vanliga standarfraserna avhandlades i rask takt, Wie gefällt es Ihnen hier in München? och så vidare. Kanske inte så intressant bekantskap egentligen. Det lustiga var nog snarare hennes yrke, Kvalitetsmanager... det var som urladdningen drog sin sista suck.

Nu till rubriken. Igår kom den gamla frågan vad väger mest 1 Kg bly eller 1 Kg bomull på tal. För att reda ut frågan nu en gång för alla: Massan eller om man så vill vikten är alltid densamma, men på grund av att 1 Kg bomull har en större volym och därmed en lägre densitet så påverkas bomullen mer av luftens lyftkraft (flytkraft). Detta gör att en våg skulle ge mindre utslag för ett kilo bomull än för ett kilo bly. Annars kan man ju alltid släppa bomullen på ena foten och blyet på den andra :-) För den som vill veta mer hänvisas till Sveriges tekniska forskningsinstitut där man fördjupat sig  frågan
 http://www-v2.sp.se/metrology/mass/dokument/Archimedes.pdf

Välkommen till min nya blogg!

Efter mycket om och men har jag äntligen beslutat mig för att skaffa en blogg. Inspirationen kommer från många av de vänner jag har härnere i München som flitigt bloggar med olika teman. Men också för att jag tycker mycket om att utrycka mig i skrift.

Jag hoppas att ni finner nöje i att läsa min blogg och jag blir extra glad om ni kommenterar :-). På denna sida kommer jag behandla allt mellan himmel och jord, från vardagsskilldringar till kåseriliknande teman. Eftersom jag just nu befinner mig på ett utbytesår vid TUM, tekniska universitetet i münchen så kommer nog många av inläggen att ha en viss touch av Tyskland.

Tyvärr har jag inte tid att erbjuda mer i detta första inlägg eftersom jag redan försakat dagens planerade studier med så oviktiga saker som att baka kanelbullar, träna och klippa håret, så att nu MÅSTE jag börja. Tentan är på måndag och behandlar det något torra men ändock för min utbildning inte helt irrelevanta temat "wirtschaftlichkeits Denken für Ingenieure". För er som inte är bevandrad i det tyska språket så betyder det kort sagt en grundläggande ekonomikurs för Ingeniörer.

Biss später

RSS 2.0