Vad väger mest?

Igår genomled undertecknad sin andra tentamen i München. Jag skriver genomled inte för att det gick åt skogen utan bara för att en tysk tenta är något man genomlider. För att understryka vad jag menar krävs lite kort fakta. På KTH består en tenta av några få relativt komplexa uppgifter som löses under lång tid. På TUM består en tenta  av många kortsvarsfrågor som ska lösas på kort tid. Utrymme för reflektioner medges inte och det gäller att skriva så stiftet glöder.

Gårdagens ämne var Kvalitetsmanagement. Ett i allra högsta grad intressant och aktuellt ämne. Vad är egentligen kvalite och hur uppnår man detta i ett företag? är frågor som vi under hösten presenterats svar på enligt löpande bandet principen med sinrika power point bilder. Föreläsarna som avlöst varandra är förmodligen att betrakta som några av landets kanske främsta auktoriteter i ämnet.

Nåväl nog om tentan. För att fira urladdningen inleddes kvällen med en öl i skolans kaffeteria. Ja ni läste rätt, på TUM kan man alltid köpa alkohol i kaffeterian. Det finns tom Champagne om det har gått riktigt bra någon dag. Det är heller inte ovanligt att man ser en lite rödlätt tysk korka upp en weisbier som subsitut till förmiddagskaffet.

Kvällen forsatte sedan med en matbit och ännu en Weisbier på restaurangen "Multi Kulti" inne i stan. Stället är poppis och vi fick dela bord med ett par i övre medelåldern. Öppna och nyfikna som tyskar är så hamnade vi snart i samspråk. De vanliga standarfraserna avhandlades i rask takt, Wie gefällt es Ihnen hier in München? och så vidare. Kanske inte så intressant bekantskap egentligen. Det lustiga var nog snarare hennes yrke, Kvalitetsmanager... det var som urladdningen drog sin sista suck.

Nu till rubriken. Igår kom den gamla frågan vad väger mest 1 Kg bly eller 1 Kg bomull på tal. För att reda ut frågan nu en gång för alla: Massan eller om man så vill vikten är alltid densamma, men på grund av att 1 Kg bomull har en större volym och därmed en lägre densitet så påverkas bomullen mer av luftens lyftkraft (flytkraft). Detta gör att en våg skulle ge mindre utslag för ett kilo bomull än för ett kilo bly. Annars kan man ju alltid släppa bomullen på ena foten och blyet på den andra :-) För den som vill veta mer hänvisas till Sveriges tekniska forskningsinstitut där man fördjupat sig  frågan
 http://www-v2.sp.se/metrology/mass/dokument/Archimedes.pdf

Kommentarer
Postat av: Ronny

Det du alltså vill säga med det sista stycket var alltså att du hade fel i din utsaga i fredags, eller möjligvis otydlig i din frågeformulering?

[N] i riktning Jordens centrum är alltid [N] i riktning Jordens centrum, och det är väl det det vi menar? :) I övrigt, en trevlig söndagkväll..

2008-02-10 @ 20:16:30
Postat av: Cj

jag tror bara inte ronny vill medge att han har fel... frågade ni inte kvalitetsmanagern om hon kommer ihåg alla punktlistor och om det var 4a eller 3b som skulle stå i taket till House of Quality...

2008-02-10 @ 23:51:46
URL: http://diddan.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0